CHP İZMİR’DEN MİTİNG GİBİ BASIN AÇIKLAMASI - DENİZ YÜCEL: İKTİDARA SON ÇAĞRIMIZ! ASGARİ ÜCRETTEKİ VERGİ ZULMÜNE SON VERİN
05.11.2021

CHP’DEN İKTİDARA SON ÇAĞRI!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı Asgari Ücretten vergi alınmaması ve yeni belirlenecek ücretle işçiye uygulanan zulmün, vatandaşa yaşatılan adaletsizliğin son bulması çağrısında bulundu.

CHP tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamasıyla, asgari ücretle ilgili verilen “Asgari ücretten vergi kaldırılsın” kanun tekliflerinin acilen uygulanması istendi.

Konak Meydanı’nda adeta mitinge dönüşen basın açıklaması, CHP İzmir il başkanı Deniz Yücel tarafından yapılırken, basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Tacettin Bayır ve Özcan Purçu, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve DİSK şube temsilcileri, Belediye-İş Sendikası Şube Başkanları, Emekli-Sen Başkanı Hüseyin Özkaynak, CHP İlçe Örgüt Başkanları, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP’li İlçe Belediye Başkanları, CHP Kadın Kolları MYK üyesi Hatice Semerci, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, partililer ve çok sayıda sendika üyesi işçi katılım sağladı.

CHP İzmir İl Başkanı Yücel yaptığı açıklamada “Ekonomik buhranın en büyük bedelini; aç kalan, kirasını karşılayamayan, faturasını ödeyemeyen, asgari ücretliler ödemektedir.” sözlerine yer verirken, açıklamanın devamında şunları söyledi;

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ VE KESİNTİLERE SON VERİLSİN

Ülkemizde 7 milyondan fazla asgari ücretli çalışan ve ailesi açlık sınırı altında yaşıyor.Açlık sınırı altında asgari ücretle çalışan milyonlarca kişinin dengeli ve sağlıklı beslenme hakkı ne yazık ki fiilen yok olmuş durumda. Kış aylarında domates yeme hakkı yok.

Asgari ücretli çalışanlar, aldığı ücretle kirasını, faturalarını ödeyemez durumda, çocuğuna okul harçlığı dahi verememenin ağır yükü altında.

Telefon ve araba almaya hakkı yok; ama, geçmeyeceği üçüncü köprünün yapım parası kendisini açlığa mahkûm eden asgari ücretinden kesiliyor.

Asgari ücretli çalışanlar açlığa ve yokluğa mahkûm edilmişken; bir yandan da ağır vergi yükü ile karşı karşıyalar.

Asgari ücret, adı üzerinde en düşük ücrettir. Ve Türkiye’de toplumun en düşük gelire sahip olan asgari ücretlilerden yüksek oranda vergi kesintisi yapılmaktadır.

BEŞLİ ÇETEYE 128 KEZ VERGİ AFFI GETİRİLDİ

Bir asgari ücretli yılın dört ayından fazla bir sürede sadece vergi ödemek için çalışmaktadır. Öte yandan iktidar 10 yılda beşli çeteye tam tamına 128 kez vergi affı getirmiştir. Her bir kurumda 3’er 5’er maaş alan yandaş bürokratların bu ülkeye vergi ödeyip ödemediği belirsizdir. Yandaş şirketlerin vergi ödememek için mal varlıklarını başka ülkelerdeki banka hesaplarına gönderdiği, uluslararası belgelerce tescillenmiştir.

Yandaşından almadığı vergiyi, vatandaşından alan tek adam rejimi yandaşın borcunu vatandaşa ödetmektedir.

Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak tek adam, şahsım hükümetinin asli görevi haline gelmiştir. Türkiye’de vergi kaçıranlar, vergi affından yararlananlar düşünüldüğünde, açlık sınırı altında yaşayan asgari ücretlilerden vergi kesintisi yapılması en büyük adaletsizliktir.

ASGARİ ÜCRETTEKİ VERGİ HEMEN KALKSIN, BU YIL SONUNA KADAR 3.577 LİRA ÖDENSİN

Şu an asgari ücret brüt olarak 3 bin 577 TL’dir. Asgari ücretten yapılan vergi ve SGK kesintilerinden sonra bir asgari ücretlinin eline 2825 TL geçmektedir. Çünkü asgari ücretliden gelir vergisi, SGK işçi payı, İşsizlik Sigortası primi payı, damga vergisi olmak üzere yapılan aylık toplam kesinti tutarı 752 TL’dir.

Bir başka deyişle asgari ücretten kesintilere son verildiğinde, asgari ücretlinin geliri 752 TL artışla 3 bin 577 TL’ye yükselecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak sadece 2018 yılından itibaren bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde defalarca kanun teklifleri ve önergeler verdik.

Başta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun imza sahibi olduğu, “asgari ücretten vergi kesintisine son verilmesine ilişkin” verdiğimiz kanun tekliflerimiz halen mecliste bekletilmektedir.

En son Ekim 2021’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki Vergi Yasası görüşmelerinde “Asgari ücretlilerin gelir vergisinden muaf bırakılması” önerisi partimizce sunulmuş, önerimiz AKP-MHP oylarıyla reddedilmiştir.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, asgari ücretliler vergi ödemesin, aldıkları ücretten herhangi bir kesinti olmasın, en azından asgari ücret insanca yaşanabilecek bir seviyeye çekilsin derken; AKP ve MHP ittifakı ısrarla ve inatla asgari ücretlilerin vergi yükü altında ezilmelerine, açlık sınırı altında yaşamalarına göz yummaktadır.

Şov yapmak için alışverişe çıktığında halkın temel besin gereksinimlerini almadan sadece abur cubura 1000 TL ödeyen Cumhurbaşkanından, asgari ücretlinin sofrasından eksilen ekmeğin hesabını bilmesini elbette bekleyemeyiz.

Daha geçtiğimiz günler AKP Yetkilileri “Herkesin cep telefonu var, arabası var” diyordu. Şimdilerde ise “Asgari ücreti en azından insani yaşam seviyesin getireceğiz” demiş.

ASGARİ ÜCRETLİNİN AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞADIĞINI İTİRAF ETTİLER

Yani milyonlarca asgari ücretlinin açlık sınırı altında yaşadığını kendileri de itiraf ettiler. Peki, bu itiraflar yeterli mi? Elbette değil.

Türkiye şu anda Avrupa ülkeleri arasında en düşük brüt asgari ücrete sahip olan Arnavutluktan sonra ikinci ülkedir. Dünya’nın en büyük ucuz iş gücü ülkesi olarak bilinen Çin’de dahi ortalama asgari ücret 387 dolar iken, TL’deki hızlanan değer kaybıyla birlikte Türkiye’de asgari ücret 300 doların altına inerek 297 dolara kadar düşmüştür.

Şimdi kalkıp, asgari ücreti insanca yaşanabilecek bir seviyeye getireceğiz diyenler, eğer ki bu görüşlerinde samimilerse hodri meydan!

Adil bir dünya diye nutuk atan, “Dünya 5’ten büyüktür” diye sağa sola mesaj veren Cumhurbaşkanı, evvela kendi ülkesindeki adaletsizliğe son versin.

Yıllardır bekletilen kanun tekliflerimiz meclise getirilsin ve asgari ücretliden vergi kesintisine son verilsin.

Asgari ücret en azından yeni yıla kadar 3 bin 577 TL seviyesine getirilsin.

İKTİDARA SON ÇAĞRI

İktidara son çağrımız! Bu adaletsizliğe, bu hukuksuzluğa derhal son verilmelidir. Asgari ücretteki vergi zulmü ortadan kaldırılmalıdır.

Eğer ki iktidar yine bu çağrımıza kulak vermez ise; Seçim yakındır!

Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidarımızda; asgari ücretlilere uygulanan vergi zulmüne son vereceğiz, iktidarımızda asgari ücretten vergi kesintisini kaldıracağız!

MEMİŞ SARI: TEK ADAM REJİMİNE BİAT ETMEYECEĞİZ

CHP İl Başkanı Yücel’in ardından konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’da, "Asgari ücret bu ülkede bir yara" diyerek başladığı konuşmasında, şunları dile getirdi;

Sevgili başkanım burada tüm katılımcıları saydı. Ben sayarken o kadar mutlu oldum ki emek isteyen, demokrasi isteyen, cumhuriyeti savunulan tüm yoldaşlar bir aradayız. Asgari ücret bu ülkede bir yara. Biz bir kampanya başlatmış ve acilen asgari ücret ve emekli maaşlarına 750 TL seyyanen zam talebimizi 1 Kasım’dan itibaren sokaklarda haykırmaya başladık. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm yurtta 81 ilde böyle bir program başlatmasını çok olumlu buluyoruz. Bunun için CHP Genel Merkezi ve Genel Başkanını saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Bu mücadelede bize yol gösterdiniz. Bu mücadele burada başlıyor ama sokakta başlıyor. Bu ülkeyi düşünenler sosyal devleti isteyenler yan yana duramazsak bi 5 yıl daha hak kaybedeceğiz. Ancak artık kaybetmeye tahammülümüz yok. Çünkü bu ülkede derinleştirilmiş yoksulluk var, çoklaştırılmış bir yoksulluk var. Bizi yoksullaştırarak biat etmemizi isteyecekler. Ancak biz bu saray rejimine de bu tek adam rejimine de biat etmeyeceğiz sokaklarda meydanlarda olacağız. Bu ülkeye laikliği ve cumhuriyeti getirmek ve yeniden kurmak için sizlerle birlikte olacağız.

CHPnet

SİTELERİ